Η αγορά προσαρμοσμένων μηχανικών πληκτρολογίων έχει αναπτυχθεί σαν αγριόχορτο, εν μέρει χάρη στα βίντεο ASMR TikTok με άτομα που πληκτρολογούν. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις μηχανικές σανίδες είναι εξαιρετικά ακριβές και βαριά τροποποιημένες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την απόκτησή τους για τον μέσο καταναλωτή. Αλλά η Keychron κατάφερε να συμβαδίσει με την τάση και να δημιουργήσει ένα άλλο φανταστικό μηχανικό πληκτρολόγιο με βάση φλάντζας, το Q2. Αυτή η σανίδα χάνει το 75% του συντελεστή φόρμας του Q1 και είναι αντ’ αυτού μια σανίδα 65%. Είναι επίσης λίγο πιο ακριβό από τον προκάτοχό του, με τιμή 179 $ αντί 169 $.
Προδιαγραφές Keychron Q2
Διακόπτες | Gateron G Pro Brown |
Φωτισμός | Μη διευθυνσιοδοτήσιμο |
Ενσωματωμένη αποθήκευση | 5 προφίλ |
Πλήκτρα πολυμέσων | Περιστροφικό πόμολο ή διαμορφώσιμο |
Συνδεσιμότητα | USB Type-C |
Καλώδιο | 6 ποδια. πλεγμένο |
Πρόσθετα λιμάνια | Κανένας |
Πλήκτρα | Doubleshot PBT |
Λογισμικό | QMK, VIA |
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ) | 327,5 x 121 x 33,8 mm |
Βάρος | 3,6 λίρες |
Σχεδιασμός για το Keychron Q2
Το Keychron Q2 είναι ένα μηχανικό πληκτρολόγιο 65 τοις εκατό, με βάση φλάντζας που διαθέτει πλαίσιο αλουμινίου, αφρό που αποσβένει τον ήχο, βιδωτούς σταθεροποιητές, καλύμματα πλήκτρων PBT διπλής λήψης, περιστροφικό κωδικοποιητή, PCB hot-swap, ρυθμιζόμενο RGB, Windows και Mac υποστήριξη και υποστήριξη λογισμικού QMK/VIA.
Αυτή είναι η δεύτερη μηχανική πλακέτα στήριξης φλάντζας της Keychron, με την πρώτη να είναι η Q1. Γενικά εντυπωσιάστηκα πολύ με το Q1 και τα προβλήματα που είχα με αυτό (όπως ο ήχος και το βάρος) επισκιάστηκαν από την εξαιρετική εμπειρία πληκτρολόγησης που είχα στο τελικό προϊόν.
Αυτή τη φορά, το Keychron χρησιμοποιεί ένα σχέδιο διπλής φλάντζας, που σημαίνει ότι η πλακέτα έχει κανονικά μαξιλαράκια στο επάνω και κάτω μέρος της πλάκας διακόπτη, αλλά έχει και μαξιλάρια σιλικόνης στην πίσω πλάκα.
Ενώ το Keychron δεν ανέφερε ποτέ ποιο υλικό χρησιμοποίησε για τις φλάντζες του Q1, το Q2 διαθέτει μαξιλαράκια από αφρό poron, τα οποία είναι πιο κατάλληλα για μια πλακέτα στήριξης φλάντζας. Ο αφρός Poron χρησιμοποιείται σε πλακέτες στήριξης φλάντζας υψηλότερης ποιότητας, όπως το KBD67 Lite R3, καθώς συμπιέζεται και διαστέλλεται ευκολότερα, παρέχοντας έτσι μια πιο δυναμική αίσθηση.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Q2 έχει μαξιλαράκια σιλικόνης μεταξύ του επάνω και του πίσω μέρους της θήκης, και παρόλο που αυτό δεν επηρεάζει την αίσθηση πληκτρολόγησης, σίγουρα μείωσε τους ήχους τσιμπήματος από την πλάκα του διακόπτη αλουμινίου.
Όταν άκουσα ότι το Keychron περιλάμβανε πλήκτρα διπλής λήψης PBT με το Q2, ενθουσιάστηκα πραγματικά, επειδή αυτός ο τύπος πληκτρολογίου είναι συνήθως πιο ανθεκτικός από το dye-sub και η εκτύπωση στα θρύλος του τείνει να είναι πιο καθαρή. Αλλά τουλάχιστον στα δάχτυλά μου, τα keycaps του Q2 είναι τρομερά. Είναι πολύ χοντρά, αλλά το να ονομάσουμε διπλή βολή PBT θα πρέπει να φέρει σε δύσκολη θέση τον Keychron, γιατί είναι τόσο κακό.
Το θέμα είναι με απροσδόκητη λάμψη και πολλή ευκαμψία. Όταν ενεργοποιώ το RGB στο Q2, μπορώ να δω καθαρά το φως να λάμπει μέσα από το κλειδί διαφυγής, κάτι που στην πραγματικότητα με κάνει να γελάω καθώς γράφω αυτό, επειδή αυτά δεν υποτίθεται ότι είναι διαφανή πλήκτρα. Είναι περίεργο, γιατί τα πλήκτρα δεν είναι λεπτά, αλλά η μισοψημένη διαδικασία διπλής βολής κάνει τα μπρελόκ να φαίνονται ημιτελή. Ευτυχώς, δεν υπήρξε καμία παραμόρφωση. Αλλά το spacebar είναι εξαιρετικά ευέλικτο. δεν υπάρχουν σημάδια πλέγματος κάτω από το κάλυμμα του πλήκτρου διαστήματος για να παρέχουν δομή.
Πάνω δεξιά στη σανίδα υπάρχει ένα περιστρεφόμενο πόμολο με εγκοπή, το οποίο με κάνει χαρούμενο γιατί μου αρέσει να μπορώ να ρυθμίζω την ένταση της εξέδρας μου με έναν τροχό. Ωστόσο, υπάρχει κάτι στο περιστροφικό πόμολο που με ενοχλεί. Σε αντίθεση με το GMMK Pro, υπάρχει μια τετράγωνη τομή γύρω της, η οποία φαίνεται πολύ περίεργη. Καταλαβαίνω ότι, αν το θέλατε, θα μπορούσατε να αποκολλήσετε τον περιστροφικό κωδικοποιητή και να τοποθετήσετε έναν διακόπτη και ένα τυπικό κλειδί σε αυτήν την αποκοπή. Αλλά σε εκείνο το σημείο, απλώς αποκτήστε την έκδοση χωρίς πόμολα (η οποία έχει το κλειδί εισαγωγής σε αυτό το σημείο).
Όπως όλα σχεδόν τα μηχανικά πληκτρολόγια τώρα, αυτή η πλακέτα συνδέεται μέσω USB-C. Αλλά σε αντίθεση με το Q1, το Q2 δεν περιλαμβάνει κουλουριασμένο καλώδιο αεροπλάνου, για μείωση του κόστους. Μεταξύ εσάς και εμένα, αυτή ήταν μια καλή κλήση επειδή η ποιότητα του καλωδίου αεροπόρου του Q1 δεν ήταν εξαιρετική. Οι εξωτερικές άκρες του ήταν ξεφτισμένες, σαν πουλόβερ.
Προχωράω. Δίπλα στην υποδοχή USB-C υπάρχει ο διακόπτης επιλογής Windows ή Mac και έχει κάποια κίνηση σε αυτόν, αλλά αν δεν το χάσετε (ή δεν κάνετε συχνά εναλλαγή μεταξύ συστημάτων με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα), τότε πιθανότατα δεν θα το παρατηρήσετε καν.
Ακριβώς όπως στο Q1, το κέλυφος αυτής της πλακέτας αποτελείται από αλουμίνιο αλεσμένο με CNC και είναι πολύ βαρύ, ζυγίζει 3,6 κιλά. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισα με το Q1 ήταν το φινίρισμά του, ειδικά στην πλάκα του διακόπτη. Θα γρατσουνιζόταν κάθε φορά που έβγαζα διακόπτες. Ευτυχώς, αυτό το ζήτημα δεν παρουσιάστηκε κατά την αντικατάσταση των διακοπτών στο Q2, οπότε συγχαρητήρια στο Keychron για τη βελτίωση εκεί.
Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα για το Q1 ήταν οι σταθεροποιητές του. Όχι μόνο βιδώθηκαν, ήταν και καλά βιδωτά, σε αντίθεση με Σταθεροποιητές GOAT Glorious, που είχε προβλήματα με το ριμπάουντ και έτρεμε σαν παιδικό παιχνίδι όταν τα δοκίμασα στα τέλη του περασμένου έτους. Οι σταθεροποιητές στο Q2 είναι ακόμα καλύτεροι από πριν. τα καλώδια κουμπώνουν δεξιά στη θέση τους και από προεπιλογή είχαν λιγότερα κροτάλισμα από τους σταθεροποιητές του Q1.
Ένα άλλο αγαπημένο μου χαρακτηριστικό είναι η υποστήριξη VIA και QMK του Q2. Το VIA είναι μακράν το αγαπημένο μου λογισμικό πληκτρολογίου, γιατί παρόλο που έχει πολλές δυνατότητες (περισσότερα για αυτό αργότερα), είναι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση.
Εμπειρία πληκτρολόγησης στο Keychron Q2
Ακριβώς έξω από το κουτί, παρατήρησα ότι το Q2 είχε πολύ μεγαλύτερη ευκαμψία από το Q1, κάτι που πιστεύω ότι προκαλείται από τις φλάντζες poron. Δυστυχώς, το μοντέλο που έλαβα ήρθε με διακόπτες Gateron G Pro Brown, οι οποίοι λέγεται ότι έχουν λιγότερη ταλάντευση από τους τυπικούς διακόπτες Gateron. Για μένα, ένιωθαν σαν βαρετοί Brown διακόπτες. Ευτυχώς, μπορείτε επίσης να αποκτήσετε αυτήν την πλακέτα με διακόπτες Gateron G Pro Red ή Pro Blue αντ ‘αυτού, καθώς και με δυνατότητα εναλλαγής.
Μίλησα για το πόσο μισούσα τα keycaps του Q2 νωρίτερα, αλλά το σχήμα τους με σφαιρική γωνία (OSA) OEM ήταν πολύ ωραίο στην πληκτρολόγηση – ήταν λίγο ψηλότερα από το συνηθισμένο προφίλ κερασιού που χρησιμοποιώ, αλλά όχι πολύ ψηλά εκεί που ένιωθα σαν να έπρεπε να ξαναμάθουν πώς να πληκτρολογούν. Η στρογγυλεμένη εσοχή στα ίδια τα καπάκια μου φάνηκε πολύ ωραία και στα δάχτυλά μου. Ακουμπώντας τα δάχτυλά μου στα καπάκια μου έκανε να νιώσω σαν να ήταν καλουπωμένα στα δάχτυλά μου. Συνολικά, το σχήμα είναι υπέροχο, αλλά το Keychron πρέπει να βελτιώσει τη δομή του για τα καπάκια του.
Η βαθμολογία μου στο MonkeyType με τους διακόπτες Gateron G Pro Brown και τα πλήκτρα OSA ήταν αυτό που περίμενα με διαφορετικό σχήμα πληκτρολογίου από το συνηθισμένο μου – 87 WPM, το οποίο είναι λίγο πιο αργό από το κανονικό.
Όταν εξέτασα το Q1, παραπονέθηκα ότι ακουγόταν σχετικά κούφιο, ειδικά για μια πλακέτα στήριξης φλάντζας. Ευτυχώς, ο Keychron άκουσε και το Q2 δεν ακούγεται καθόλου κούφιο.
Συνολικά, είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από το πώς το Q2 αποδίδει έξω από το κουτί. οι σταθεροποιητές έχουν βελτιωθεί ικανοποιητικά. Η ποσότητα του flex, ειδικά με την αλουμινένια πλάκα του, είναι εξαιρετική και παρά τα ποιοτικά τους προβλήματα, τα πλήκτρα φαίνονται όμορφα στα δάχτυλά μου.
Εμπειρία παιχνιδιού στο Keychron Q2
Μας Λίστα με τα καλύτερα πληκτρολόγια παιχνιδιών δεν έχει πολλά πληκτρολόγια 65% σε αυτό, και παρόλο που υπάρχουν σίγουρα τόσο μικρά πληκτρολόγια παιχνιδιών, ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή εάν θέλετε ένα μόνο πίνακα για κάθε είδος. Το Q2 δεν διατίθεται στην αγορά για παιχνίδια, αλλά επειδή χρησιμοποιεί διάταξη 65%, να το έχετε υπόψη σας όταν ψωνίζετε.
Χάρη στην αγάπη μου για την Square Enix Φύλακες του Γαλαξίαεγκατέστησα το Final Fantasy VII Remake για να δοκιμάσετε αυτόν τον πίνακα. Για να είμαι ειλικρινής, το 65 τοις εκατό διάταξη του ταμπλό δεν ταίριαζε καλά με αυτό το είδος παιχνιδιού. Όταν πρόκειται για ένα παιχνίδι όπως Τελική φαντασία, Ποτέ δεν αισθάνομαι άνετα με κάτι μικρότερο από μια πλακέτα πλήρους μεγέθους. Τα παιχνίδια Final Fantasy είναι πολύ τακτικά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είστε στρατηγικοί, οπότε όσο περισσότερα κλειδιά τόσο το καλύτερο.
Τελικά, ενώ ήμουν σε θέση να παίξω, εκτελώντας συγκεκριμένες ενέργειες σχεδόν ένιωθα ξένη χωρίς numpad. Σύμφωνοι, παιχνίδια όπως Τελική φαντασία Συχνά γίνονται με νοοτροπία πρώτου ελεγκτή, κάτι που μπορεί να εξηγήσει μερικές από τις δυσκολίες που αντιμετώπισα χρησιμοποιώντας ένα πληκτρολόγιο. Ωστόσο, όσο περισσότερα κουμπιά, τόσο περισσότερες επιλογές.
Αυτό δεν είναι λάθος του Keychron. αυτή η πλακέτα δεν διατίθεται στην αγορά ως πληκτρολόγιο παιχνιδιών, ούτε διαθέτει αποκλειστικά πλήκτρα μακροεντολής ή ρυθμό ψηφοφορίας ταχύτερο από τον ήχο. Απλώς ξέρετε ότι, εάν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε ως stealth gaming πίνακα, το μέγεθος και ο αριθμός πλήκτρων παρουσιάζει περιορισμούς.
Λογισμικό για το Keychron Q2
Στην κριτική μου για το Q1, το επαίνεσα για την υποστήριξη VIA και QMK. Τι είναι όμως αυτό το λογισμικό; Το VIA και το QMK είναι λύσεις λογισμικού ανοιχτού κώδικα που υποστηρίζουν εκατοντάδες δυνατότητες και με το πόσο μεγάλη είναι η κοινότητα του μηχανικού πληκτρολογίου, όλο και περισσότερες δυνατότητες προστίθενται συνεχώς.
Ο μικροελεγκτής που χρησιμοποιεί το Q2 είναι ο ίδιος με αυτόν του Q1, ο οποίος διαθέτει μνήμη 32 KB, επιτρέποντάς σας να αποθηκεύσετε έως και πέντε προφίλ σε αυτόν.
Τείνω να μείνω μακριά από το QMK, γιατί όχι μόνο είναι ξεπερασμένο, αλλά απαιτεί κωδικοποίηση και όλες μου οι δεξιότητες κωδικοποίησης έφυγαν από το παράθυρο μετά την αποφοίτησή μου από το κολέγιο. Ωστόσο, το VIA είναι τόσο εύκολο στη χρήση όσο οποιοδήποτε καλό λογισμικό μηχανικού πληκτρολογίου.
Εύκολα το αγαπημένο μου χαρακτηριστικό για το VIA είναι το βασικό χαρακτηριστικό του ελεγκτή, το οποίο είναι ευλογία όταν λαμβάνω νέους διακόπτες. Ο ελεγκτής κλειδιών είναι απλός: Το μόνο που κάνει είναι να επισημαίνει ποιο πλήκτρο πατάτε στον πίνακα, σηματοδοτώντας ότι οι διακόπτες λειτουργούν.
Χάρη στις μηχανολογικές ικανότητες του Keychron, μπόρεσα να διαμορφώσω το περιστροφικό κουμπί ώστε να κάνει περισσότερα από το να προσαρμόζει απλώς την ένταση του ηχείου μου. Για δοκιμή, έφτιαξα το περιστροφικό κουμπί σε ελεγκτή RGB. Όταν πατάτε το κουμπί, ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί το RGB και γυρίζοντας το κουμπί προς τα αριστερά μειώνεται η φωτεινότητα ενώ γυρίζοντας προς τα δεξιά αυξάνεται η φωτεινότητα.
Κατά ειρωνικό τρόπο, δεδομένων των εις βάθος επιλογών προσαρμογής τους, ούτε το QMK ούτε το VIA διαθέτουν δυνατότητα RGB ανά κλειδί. Αυτό δεν με ενόχλησε, επειδή τείνω να απενεργοποιώ το RGB, αλλά με τέτοιο λογισμικό με πολλές δυνατότητες, η έλλειψη RGB ανά κλειδί είναι σαν να έχετε ένα ρολόι που παρακολουθεί τα βήματά σας και παρακολουθεί τις μετοχές σας αλλά δεν εμφανίζει Η ωρα.
Συμπέρασμα
Συνολικά, εντυπωσιάστηκα εξαιρετικά από την ποιότητα του Q1, και παρά κάποια ελαττώματα, μου αρέσει αυτή η πλακέτα και εξακολουθώ να τη χρησιμοποιώ κατά καιρούς. Αφού δοκίμασα το Q2 για αρκετό καιρό, κατάφερα να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι αυτή η πλακέτα είναι εξαιρετική και παρά το μικρότερο μέγεθός της, συνοδεύεται από μεγάλες αναβαθμίσεις.
Τούτου λεχθέντος, παρόλο που είναι ένας από τους ωραιότερους πίνακες που έχω εξετάσει μέχρι στιγμής, τα πλήκτρα είναι εύκολα ό,τι χειρότερο έχω δει σε οτιδήποτε πλησιάζει αυτή την τιμή, και το τετράγωνο κομμένο για το περιστροφικό πόμολο είναι λίγο ενοχλητικό . Τούτου λεχθέντος, αυτό εξακολουθεί να είναι ένα στιβαρό, ευέλικτο και καλής απόδοσης μηχανικό πληκτρολόγιο.