Asus ROG Zenith II Extreme TRX40 Review: Premium Board σε Premium Τιμή

7
Asus ROG Zenith II Extreme TRX40 Review: Premium Board σε Premium Τιμή

Οι πλατφόρμες TRX4 της AMD δεν προορίζονταν ποτέ να είναι φθηνές: Σχεδιασμένες για να υποστηρίζουν επεξεργαστές με 64 λωρίδες PCIe 4.0 και έως 64 φυσικούς πυρήνες, αυτές οι μητρικές έχουν επιπλέον στρώματα PCB και προγράμματα οδήγησης PCIe που απαιτούνται για την υποστήριξη αυτών των λωρίδων, καθώς και ρυθμιστή τάσης εξαρτήματα που απαιτούνται για την υποστήριξη όλων αυτών των πυρήνων. Έτσι, ήμασταν κάπως ευχαριστημένοι όταν οι δύο πρώτες μητρικές TRX40 που εξετάσαμε ήταν «μόνο» 500 $ παρά το πρόσθετο κόστος. Δεν ήταν τελικά απογυμνωμένα μοντέλα, καθώς το καθένα ήταν φορτωμένο με δεκαέξι MOSFET υψηλής έντασης, 2,5 GbE και Wi-Fi 2,4 Gbps.

(Εικόνα: xlovi)

Εν τω μεταξύ, το ROG Zenith II Extreme κοστίζει πολύ περισσότερο στα 850 $. Έχοντας μείνει ως επί το πλείστον ικανοποιημένοι με τους ανταγωνιστές των $500, έπρεπε να ρωτήσουμε: Πόσο καλύτερη μπορεί να τα καταφέρει η ομάδα της ROG;

Προδιαγραφές

Πρίζα sTRX4
Chipset AMD TRX40
Form Factor EATX (11,0″-βάθος)
Ρυθμιστής τάσης 16 Φάσεις
Θύρες βίντεο
Θύρες USB 20Gb/s: (1) Type-C 2×2; 5Gb/s: (4) Τύπος Α
10Gb/s: (6) Τύπος A, (1) Τύπος-C
Υποδοχές δικτύου 10 GbE, Gigabit Ethernet, (2) Κεραία Wi-Fi
Υποδοχές ήχου (5) Αναλογική, (1) Ψηφιακή Έξοδος
Θύρες/Βύσματα παλαιού τύπου
Άλλες θύρες/βύσμα BIOS Flashback, κουμπιά CLR_CMOS
PCIe x16 (4) v4.0 (x16/x8/x16/x8*)
(*τέσσερις λωρίδες κοινές με το M.2-2)
PCIe x8
PCIe x4
PCIe x1
CrossFire/SLI 4x / 3x
Υποδοχές DIMM (8) DDR4
Υποδοχές M.2 (1) PCIe 4.0 x4* / SATA, (2) PCIe 4.0 x4^
(Παίρνει 4 λωρίδες από το PCIe 4, ^SATA E1-4)
Λιμένες U.2
Θύρες SATA (8) SATA 6Gb/s (τέσσερα κοινόχρηστα)
Κεφαλίδες USB (2) v3.x Gen2, (1) v3.x Gen1, (2) v2.0
Κεφαλίδες ανεμιστήρων (7) 4-Pin (συν 6 στην κάρτα επέκτασης)
Διασυνδέσεις παλαιού τύπου Ηχείο συστήματος (μπιπ-κωδικός).
Άλλες διεπαφές FP-Audio, TPM, (2) ARGB LED, (2) RGB LED, Asus Node, Water In/Out/Flow, (2) Thermistor
Διαγνωστικός πίνακας Λεπτό (Asus LiveDash)
Εσωτερικό κουμπί/διακόπτης Power, FlexKey, Safe Boot, Boot Retry, BIOS Switch / Slow Mode, M.2-3 Disable, FS Fan
Ελεγκτές SATA (2) AMS1062 PCIe x2, Ενσωματωμένο (0/1/10)
Ελεγκτές Ethernet AQC107 PCIe, WGI211AT PCIe
Wi-Fi / Bluetooth Intel AX200 802.11ax (2,4 Gb/s) / BT 5.0 Combo
Ελεγκτές USB ASM3242 PCIe x4, (2) Διανομέας USB 3.0 4 θυρών ASM1074
Κωδικοποιητής ήχου HD ALC1220
Σύνδεση DDL/DTS
Εγγύηση 3 χρόνια

Δεν πρόκειται να σας κρατήσουμε σε πολύ αγωνία, καθώς το παραπάνω κολάζ των φωτογραφιών προώθησης της Asus δείχνει τη λεπτομερή οθόνη κατάστασης OLED του ROG Zenith II Extreme που εναλλάσσεται μεταξύ των διαφόρων λογότυπων και της θερμοκρασίας της CPU για να αποτρέψει την καύση (μετά την αρχική εμφάνιση της κατάστασης εκκίνησης ), καθώς και ο ενσωματωμένος φωτισμός RGB που ξεπερνά κατά πολύ αυτόν των δύο TRX40 Aorus Master ή τον αντίπαλό του στην ίδια τιμή, το TRX40 Taichi.

Η οθόνη OLED είναι επίσης αρκετά μεγαλύτερη από αυτή του Zenith Extreme Alpha, για καλύτερη ορατότητα.

(Εικόνα: xlovi)

Πρόσθετες λειτουργίες υψηλού προφίλ περιλαμβάνουν μια κάρτα ανύψωσης M.2 δύο μονάδων, ένα σήμα θήκης από επεξεργασμένο αλουμίνιο, ένα κατσαβίδι από ανοδιωμένο αλουμίνιο με ανταλλακτικές άκρες, προγράμματα οδήγησης και εφαρμογές σε μια μονάδα αντίχειρα αντί για οπτικά μέσα, και την κάρτα επέκτασης ανεμιστήρα Asus. Με λιανική αξία περίπου 70 $, αυτό το τελευταίο μέρος περιλαμβάνει έξι ανεμιστήρες και τρεις κεφαλίδες θερμίστορ, και το κιτ εγκατάστασης της πλακέτας προσθέτει ακόμη και τα θερμίστορ για να το συνοδεύουν.

(Εικόνα: xlovi)

Το 10GbE είναι μια ακόμη αναβάθμιση που βάζει το ROG Zenith II Extreme πάνω από τα αντίστοιχα των 500$, αλλά μόνο κατά περίπου 30$ όταν συγκρίνετε διάφορες άλλες μητρικές πλακέτες χρησιμοποιώντας τα διάφορα σετ χαρακτηριστικών τους. Αυτή η πλακέτα Asus έχει επίσης και την υποδοχή Type-C 10 Gb/s του αντιπάλου της Gigabyte και η διεπαφή Type-C 20Gb/s (2×2) που προσφέρεται από την ASRock, συν έξι θύρες 10Gb/s και τέσσερις θύρες τύπου A 5Gb/s, μαζί με τους ελεγκτές Wi-Fi 6 και Gigabit Ethernet της Intel, τα κουμπιά BIOS Flashback και Clear CMOS. Ο πίνακας I/O είναι λίγο πιο γεμάτος από εκείνους των αντιπάλων του.

(Εικόνα: xlovi)

Το ROG Zenith II Extreme έχει δύο κεφαλίδες USB3 Gen2 του μπροστινού πίνακα, καθώς και μια σειρά σημείων ανίχνευσης τάσης και μια είσοδος ρεύματος τύπου PCIe εκτός από τις δύο υποδοχές EPS12V. Αν και η πλακέτα Gigabyte $500 έχει επίσης σημεία ανίχνευσης τάσης, η επιπλέον κεφαλίδα USB μπορεί να προσθέσει τουλάχιστον μερικοί αξία που λείπει από ανταγωνιστές χαμηλότερου κόστους.

(Εικόνα: xlovi)

Το ROG Zenith II Extreme έχει σχεδιαστεί για να χωράει δύο κάρτες γραφικών τριπλής υποδοχής αποκλείοντας τις άλλες δύο υποδοχές, αλλά μπορεί επίσης να κάνει διαμόρφωση x16/x8/x16/x8 για χρήστες των οποίων οι κάρτες γραφικών χωρούν σε φάκελο διπλής υποδοχής. Κάποιος θα μπορούσε φυσικά να φορτώσει την κεντρική υποδοχή με έναν προσαρμογέα x8 M.2, αλλά όσοι κοιτάζουν την κάτω υποδοχή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μισές από τις διαδρομές της δωρίζονται στη δεύτερη υποδοχή M.2 κάθε φορά που φορτώνεται.

(Εικόνα: xlovi)

Μια τρίτη ενσωματωμένη υποδοχή M.2 βρίσκεται στο πίσω μέρος του ROG Zenith II Extreme. Η χρήση του απενεργοποιεί τους δύο πρόσθετους ελεγκτές SATA διπλής θύρας της πλακέτας, μειώνοντας στο μισό τον αριθμό των ενεργών θυρών SATA. Η προσθήκη της κάρτας ανύψωσης M.2 στις τρεις ενσωματωμένες υποδοχές ανεβάζει τον συνολικό αριθμό μονάδων δίσκου M.2 σε πέντε και η Asus προφανώς υπολογίζει στους χρήστες που θέλω πέντε συνδέσεις M.2 να μην χρειάζομαι περισσότερες από τέσσερις συνδέσεις μονάδας SATA.

(Εικόνα: xlovi)

Ανυψώνοντας το μονοκόμματο πάνελ καλύμματος διασποράς θερμότητας M.2 αποκαλύπτονται οι δύο επάνω ενσωματωμένες υποδοχές, κάτω από τις οποίες υπάρχουν τέσσερις διακόπτες, πέντε κουμπιά και μια δέσμη κεφαλίδων. Ο επάνω διακόπτης στρέφει τον ανεμιστήρα του chipset σε πλήρη ταχύτητα, ο αριστερός διακόπτης απενεργοποιεί την τρίτη υποδοχή M.2 που βρίσκεται κάτω από την πλακέτα, ο κάτω διακόπτης ενεργοποιεί την “αργή λειτουργία” για να ξεπεραστούν τα προβλήματα “ψυχρού σφάλματος” όταν χρησιμοποιείτε ψύξη υποπεριβάλλοντος. Εν τω μεταξύ, τα κουμπιά ενεργοποιούν την ασφαλή λειτουργία (χωρίς να διαγράψουν τις τρέχουσες ρυθμίσεις), δοκιμάστε ξανά την εκκίνηση στις τρέχουσες ρυθμίσεις, πραγματοποιήστε εναλλαγή μεταξύ των δύο ενσωματωμένων ROMS υλικολογισμικού και ενεργοποιήστε το σύστημα σε κανονική λειτουργία. Το κουμπί «FlexKey» μπορεί να προγραμματιστεί μέσω της διεπαφής υλικολογισμικού του ROG Zenith II Extreme.

Οι κεφαλίδες στο κάτω άκρο περιλαμβάνουν ήχο στον μπροστινό πίνακα, βοηθητική υποδοχή τροφοδοσίας τύπου ATA, TPM, ένα (από τα δύο) ARGB και ένα (από δύο) RGB, έναν (από επτά) ανοιχτό ανεμιστήρα τεσσάρων ακίδων, δύο θύρες USB 2.0, ένα (από δύο) USB 3.0, Asus Node, δύο στροφόμετρο ροής νερού, ένα κουμπί μπροστινού πίνακα/ομάδα LED τύπου Intel και ηχείο υπολογιστή (κωδικός μπιπ). Η παρεχόμενη κάρτα Fan Extension δεν είναι παρά μία από τις πολλές διαθέσιμες συσκευές συμβατές με το Asus Node.

(Εικόνα: xlovi)

Η κάρτα ανύψωσης M.2 και η κάρτα επέκτασης ανεμιστήρα, μαζί με τα σχετικά καλώδια της τελευταίας, αυξάνουν μαζικά το κιτ εγκατάστασης του ROG Zenith II Extreme. Μεταξύ αυτών των καλωδίων είναι ένας προσαρμογέας ρεύματος, τρία θερμίστορ και η διεπαφή Asus Node, αλλά άλλα καλώδια περιλαμβάνουν έξι γυαλιστερά και δύο πλεκτά μανίκια SATA, καθώς και επεκτάσεις ARGB και RGB. Περιλαμβάνονται επίσης ξεχωριστά εγχειρίδια για τη μητρική πλακέτα και την κάρτα επέκτασης, μαζί με έναν εκπτωτικό κωδικό για το cablemod.com, ένα μπλοκ επέκτασης LED/διακόπτη μπροστινού πίνακα σχεδιασμένο να συνδυάζει όλα τα χαλαρά άκρα, μια μονάδα αντίχειρα φορτωμένη με προγράμματα οδήγησης και εφαρμογές, Κεραία Wi-Fi διπλής ζώνης, σήμα θήκης και κιτ αυτοκόλλητων Asus ROG.